za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Test Atomic Backland 86 UL

clanok

Atomic Backland 86 UL

Neznesiteľná ľahkosť bytia

Názov Kunderovho románu mi ako lyžiarovi napadne okamžite, keď sa vydám na výlet na skutočne ľahkých touringových lyžiach, ako sú práve tieto. Bytie je v kombinácii s ich ľahkosťou naopak veľmi znesiteľné. Vitajte vo svete „pod kilo“. Atomic Backland 86 UL totiž váži iba 970 gramov.

Atomic rozdeľuje svoju touringovú radu Backland do troch menších kolekcií. Fast and Light sú, už podľa názvu, určené na výkonostné "pobehnutie" do kopca, Allround so šírkami 86–96 mm pod topánkou na celodenné i viacdenné túry a Freeride so šírkami 100–109 mm na prašanové dni.

Čo prezradil test?
Testovaný model patrí do prvej skupiny, pričom skratka UL v jeho názve znamená ultralight (ultraľahký). Ľahká konštrukcia je zložená z dreveného jadra a vystužená karbónovými vláknami. Unikátna je špička s technológiou HRZN 3D, ktorá lepšie tlmí vibrácie a zároveň zväčšuje plochu pre vztlak v hlbokom snehu, bez toho, aby to pridalo lyžiam na hmotnosti. Hmotnosť zostáva pod hranicou jedného kilogramu (pri 165 cm) – lyža je jednoznačne určená na rýchle výstupy s predpokladanými obmedzeniami pri zjazde – v praxi je ich však prekvapivo málo. Backland 86 UL je celkovo výborne vyvážená a pri testovaní nás bavilo, ako ľahko sa ovláda, ako jej nevadia ani vyššie rýchlosti, ako výborne sa správa v rozbitom teréne a aká je celkovo pokojná a pritom hravá.

Záverečné hodnotenie
Atomic Backland 86 UL príjemne prekvapili. Od ultraľahkých lyží sme očakávali skvelý výkon smerom nahor, o to viac chválime správanie pri zjazde. Svojimi vlastnosťami sa oveľa viac, než sme čakali, približujú kolekcii Allround, ktorú sme mali možnosť testovať v minulosti. Celkové odporúčanie tak smeruje niekam na hranicu rýchlych výstupov nahor a solídnej univerzálky pre jednoduché zjazdy. Na strmé žľaby a ľad si však treba dávať pozor, ale aj plavba v prašane je nečakane stabilná a športová. Na trhu je mnoho ľahších lyží, napríklad užšie modely z kolekcie Atomic UL, ale možno práve toto je pre vás ideálny mix hmotnosti a zjazdových schopností – ak máte radi jazdu dolu a chcete si ju užiť.

Už ste sa niekedy rútili 80 km/h na lyži vážiacej menej ako jedno kilo? Dá sa to.
Ondřej Novák, autor recenzie

Parametre: 172 cm, 120–85,5–108, R: 16,2 m
Rocker:
Hmotnosť jednej lyže: 970 g @ 165 cm

Originál recenzie najdete TU.

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov