za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Porovnanie turistických topánok La Sportiva: Ktorý model je pre teba ten naj?

clanok

V článku sme pre vás porovnali modely LA Sportiva: TX2, TX Guide, Boulder X Mid, Trango Tech, Aequilibrium Top, Aequilibrium speed a G-Tech.

(Autor článku je medzinárodný horský vodca s viac ako 10 ročnými skúsenosťami)

Každý krok, ktorý spravím na horskom chodníku, mi pripomína, prečo tak veľmi milujem hory. S každým stúpaním, prechádzaním cez skalnaté úseky či brodením cez potok cítim, že som tam, kde mám byť. Ale čím viac času trávim v horách, tým viac si uvedomujem, aká kľúčová je výbava, ktorá ma nesie. Topánky – ten najdôležitejší spoločník každého horského vodcu a dobrodruha – musia byť viac než len obuv. Musia byť ako predĺženie mojich nôh, partnerom, na ktorého sa môžem spoľahnúť.

Ako horský vodca som mal možnosť vyskúšať rôzne modely topánok značky LA Sportiva. Každý z nich som otestoval na rozličných terénoch a za rôznych podmienok, od technických hrebeňov, cez zasnežené svahy, až po strmé výstupy. Po rokoch skúseností a mnohých prechodených kilometroch som si uvedomil, že nie každý model je vhodný na každú situáciu. Preto som sa rozhodol vytvoriť toto porovnanie, aby som pomohol ostatným nadšencom a profesionálom vybrať si ten správny model podľa ich potrieb a preferencií.

LA Sportiva je popredná značka, ktorá sa špecializuje na obuv pre horolezcov, turistov a outdoorových nadšencov. V tomto článku vám predstavím modely TX2, TX Guide, Trango Tech, Aequilibrium Speed, Aequilibrium Top, Boulder X Mid a G-Tech. Každý z nich má svoje špecifiká a výhody, a ja sa s vami podelím o svoje skúsenosti a pocity z ich nosenia v tých najrozmanitejších podmienkach.

 

LA Sportiva TX2

TX2 Evo je najľahšia topánka v sérii prístupovej obuvi: spĺňa požiadavky na priľnavosť, minimálny objem a nízku hmotnosť potrebnú pri technických prístupoch a viacdĺžkových cestách. Zaujímavým detailom je tiež gumička na päte, ktorá umožňuje zopnutie topánok pri zavesení na lezeckej sedačke, čo je praktické práve pri viacdĺžkových cestách.

Z mojich skúseností môžem povedať, že TX2 má mäkšiu výstuhu, čo je výhoda pri lezení na trenie – topánka sa svojou mäkkosťou výborne prilne na skalu. K tomu prispieva aj vysoko priľnavá a mäkká podrážka Vibram®, ktorá poskytuje spoľahlivý grip. Jej konštrukcia pripomína bearfootové topánky, čo znamená, že ťažisko je nízko, je širšia a každý pohyb na skale sa dá mimoriadne precítiť.  Treba si však uvedomiť, že TX2 neposkytuje takú ochranu a oporu ako robustnejšie modely, a preto je vhodnejšia na jednoduchšie nástupy.

Ak by som to mal zhrnúť povedal by som asi toto: Topánka vhodná na pevnú skalu, nie na suť. Jej doménou je vysoká priľnavosť a pri lezení „na trenie „ sa v nej lezec cíti sebavedomo. Ideálna na ľahké nástupy chodníkom a popoliezanie. Veľmi pozitívne hodnotím bearfootový feeling. Pre jej ľahkosť ju človek na nohe ani necíti. Veľmi rád ju používam aj na klasické výstupy ako je Gerlachovský alebo Lomnický štít, príp. ľahké lezenie v stene. Siaham po nich keď chcem byť „light“. Pri dlhších nástupoch môže chýbať opora chodidlu.

 

LA Sportiva TX Guide

TX Guide predstavuje kombináciu prístupovej a technickej obuvi. Je robustnejšia ako TX2, poskytuje lepšiu oporu členku a je vhodná aj na náročnejšie terény. Vibram® Megagrip podrážka zaisťuje spoľahlivú priľnavosť na rôznych povrchoch vrátane skaly a zmiešaného terénu, pričom systém šnurovania umožňuje presné prispôsobenie obuvi pre maximálny komfort a kontrolu.

Jedna z mojich veľmi obľúbených topánok – najtechnickejšia topánka v sérii La Sportiva TX, presná, s tvrdšou výstuhou a výbornou podrážkou. Podrážka Vibram MegaGrip a Idrogrip je dokonalou kombináciou priľnavosti a odolnosti, pričom výrazná päta uľahčuje brzdenie pri zostupe a poskytuje lepšiu priľnavosť pri výstupe. TX Guide vychádza z populárneho modelu TX4, ktorý je však oveľa širší. TX Guide, ako už názov napovedá, je určený profesionálom a horolezcom pohybujúcim sa v náročnom teréne. Topánka zvláda aj ťažký terén a je vhodná na technické lezenie. Daňou za presnosť pri výstupe je však extrémne úzky strih, ktorý je ideálny pre úzke, športové chodidlo. Ak máte širšie nohy, odporúčam radšej siahnuť po modeli TX4 Low, ktorý je technicky na podobnej úrovni.

Zhrnuté, táto topánka je ideálna pre letné Tatry, podobne ako model TX4 Low. Je ľahká, dobre sedí, s dobrou podporou pre chodidlo a má výborný grip, vďaka čomu zvládne všetky tatranské túry mimo chodníka, vrátane dlhších nástupov. Sedia jej technické nástupy, hrebeňovky, lezenie do 4 UIAA. Ak zháňate topánky do letných Tatier a preferujete nízke, model TX Guide alebo TX4 low budú pre vás ideálnym spoločníkom.

 

LA Sportiva Boulder X Mid

Špeciálne navrhnuté pre horské záchranné tímy a horských vodcov. Boulder X Mid je stredne vysoká verzia legendárnych nástupových topánok Boulder X. Ponúkajú však väčšiu ochranu členka a stabilitu. Určené na náročné lezecké misie. Sú ideálne na dlhé technické nástupy a kombinované stenové lezenie do obtiažnosti 4 UIAA. 2 mm vrstva EVA tlmí nárazy a zlepšuje celkové pohodlie aj počas nekonečných túr. Za svoju super priľnavosť ku skale táto topánka vďačí podrážke Vibram® Idrogrip, ktorá je prispôsobená letnej skale. Na snehu táto podrážka až tak nefunguje.

Pre mňa je to voľba číslo jedna, ak mám v pláne letné lezenie s náročným prístupom, napr. suťou, dlhé tatranské hrebene s nie úplne pevnou skalou alebo málo prechodené tatranské chodníčky a taktiež ak očakávam daždivý deň, pretože topánka má kožený zvršok a membránu gore-tex. Proste ak potrebujem topánku s maximálnou oporou pre chodidlo bez akéhokoľvek kompromisu.

A ešte jedna zaujímavosť – počas jedného výstupu na Gerlachovský štít, keď som chcel preskúmať limity týchto neuveriteľných topánok, som prijal stávku, že celý zostup absolvujem bez použitia rúk, spoliehajúc sa len na grip svojich Boulder X-ov. Stávku som vyhral :).

 

LA Sportiva Trango Tech

Trango Tech je technická obuv určená pre vysokohorské túry a ľahšie lezecké výstupy. Päta s prípravou na poloautomatické mačky ich predurčuje na použitie do zmiešaných, tzv. mixových podmienok. Samozrejme, topánka je o niečo ťažšia ako prístupové modely TX série, no ponúka maximálny výkon pre náročné horské túry, kde skalu strieda sneh a ľad. Gore-Tex® membrána zabezpečuje ochranu pred vodou a snehom.

Po tejto topánke siaham, keď dole panuje ešte alebo už teplé počasie, no vrcholky hôr sú pokryté snehom. Ideálna na jesenné alebo jarné Tatry. Podrážka je dosť tuhá na to, aby chôdza na mačkách bola sebavedomá, no zároveň tuhá nie príliš, aby chodenie po skale bolo komfortné. Neviem si predstaviť lepšieho obojživelníka, keď potrebujem prejsť kilometre po skalnatom chodníku a hore má čaká sneh. Dobrým príkladom, kde táto topánka dokonale sadne sú letné alpské túry, napr. Grossglockner. Nekonečný nástup po skale v týchto topánkach nie je utrpením a v závere ľadovec, kde treba pripnúť mačky. (viď foto na lavičke pri chate Johann hutte).

 

LA Sportiva Aequilibrium Speed

Tak toto je veľká špecialita. La Sportiva Aequilibrium Speed, ľahké a technické topánky navrhnuté pre rýchly pohyb v horách, ideálne na alpský štýl a rýchle výstupy. Sú výnimočne ľahké a pohodlné, čo z nich robí skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú rýchlosť bez kompromisov.

Tejto topánke som jednoducho nemohol odolať, a tak má svoje miesto aj v mojom šatníku :). Nepoužívam ju však na sprevádzanie klientov, ale vtedy keď si idem vybehnúť sám. Táto topánka je určená športovcom a profesionálom, ktorý v teréne majú čo to odchodené. Svoju nízku hmotnosť totiž získala vďaka nízkemu profilu, daňou za to je menšia stabilita v členku, hlavne v kombinovanom a mixovom teréne. Sú mojou voľbou, keď realizujem svoj projekt v horách, samozrejme v prechodnom alebo zimnom období. Podrážka je prispôsobená na pohyb na snehu a ľade. Šikovná technológia Double Heel™, pomáha pri znižovaní únavy pri namáhavých a dlhých zostupoch, kde naozaj vyniká svojím komfortom.

 

LA Sportiva Aequilibrium Top

Jeden z prvých modelov, ktorý uzrel svetlo sveta z rady Aequilibrium. Táto high-tech topánka je navrhnutá pre vysokohorské túry v mixovom teréne a expedície v strednej nadmorskej výške. Špičková technológia vytvára prienik medzi nízkou hmotnosťou, komfortom a odolnosťou. Vďaka inovatívnej technológii Double Heel™ poskytuje topánka Aequilibrium mimoriadny komfort pri chôdzi a vynikajúcu kontrolu pri brzdení počas zostupu. Boa systém topánku na nohe precízne stiahne a zároveň umožňuje rýchlo a flexibilne upraviť jej utiahnutie podľa potreby počas túry. Samozrejmosťou je možnosť upnutia poloautomatických mačiek.

    Ideálna topánka na letný Mont Blanc alebo zimný GrosGlockner, či klasické zimné výstupy na tatranské štíty. Jej možnosti a použitie končia vo vertikálnych stenách, tam kde začína model LA Sportiva G-tech.

 

LA Sportiva G-Tech

LA Sportiva G-Tech je referenčný model pre technické horolezectvo a alpinizmus. Táto topánka kombinuje inovatívne technológie a materiály, tak aby poskytla maximálnu ochranu a výkon v najextrémnejších podmienkach. Disponuje podrážkou Vibram® Litebase s technológiou Climbing Zone, ktorá dodáva presnosť pri technickom lezení na skale a v ľade. Táto obuv je vyvinutá na lezenie ťažkých technických ciest, je extrémne ľahká a teplá, čo ju predurčuje pre náročné horolezecké projekty aj vo vyšších horách. Ja ju využívam na zimné mixové a ľadové lezenie v Tatrách i alpách. Nie je v nich zima a vďaka dobrej opore necítim vyčerpanie ani pri dlhšom lezení na predných hrotoch mačiek v kolmých stenách, či ľadoch.

 

Záver

Výber správnej obuvi závisí od druhu aktivity a terénu, v ktorom sa pohybujete. Pre ľahšie technické túry a prístupy sú modely TX2 a TX Guide skvelou voľbou. Ak potrebujete obuv s univerzálnymi vlastnosťami pre náročné horské terény, Trango Tech a Aequilibrium Top sú vynikajúce možnosti. Boulder X Mid je ideálny na technické prístupy a lezenie, zatiaľ čo G-Tech je určený pre extrémne horolezecké a alpské podmienky.

Správna obuv je kľúčová pre bezpečnosť a komfort na horách. Pri výbere zvážte svoje potreby, zamýšľané aktivity a terén, aby ste si vybrali ten najvhodnejší model.

Horám zdar !

Ing. Tomáš Vaverčák, horský vodca UIAGM od roku 2011

https://www.slovakmountainguide.sk/

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov